Alpakka Ull

Alpakka Ull

Fakta om Alpakka Ull

  • Materialet er 65% alpaka og 35% uld
  • Der er 50 gram garn i et nøgle
  • Løbelængden er ca. 100 meter
  • Strikkefastheden er at 19 masker er 10 cm på pinde nr. 5 mm
  • Passer til pinde 3½-5 mm
  • Kan vaskes på uldprogram ved max. 30 grader
  • Skal tørres liggende

Alpakka Ull fra Sandnes garn er en lækker og isolerende garntype, der blander almindelig uld med alpakauld. Garnet er på den måde et alternativ til traditionelt uldgarn, der bibeholder alle de gode egenskaber, men formår at blande disse med den blødhed og lethed, der kendetegner alpakaulden.

 

Her kan du finde modeller, der passer til Alpakka Ull

 

 

Vi har udvalgt vores favoritter til sortimentet her hos VegaGarn, og det er den samme høje kvalitet, der går igen på tværs af alle farverne.

Alpakka Ull – Lækkert kvalitetsgarn fra Sandnes Garn !!!

Alpakka Ull fra Sandnes Garn er et blandingsgarn, bestående af alpaca og ull. Dette mix giver et dejligt blødt håndstrikkegarn, der er behageligt at arbejde med.

Med denne blanding bevarer garnet alpakafiberens blødhed og isolerende egenskaber og ulden giver lethed og elasticitet. Både alpaca og uld har gode varmeregulerende egenskaber.

Her hos VegaGarn finder du et bredt udvalg af garntyper fra Sandnes Garn. Virksomheden Sandnes Garn er en af de ældste uldfabrikker i Norge og man mærker tydeligt den gode kvalitet, deres mangeårige erfaring har resulteret i, når man står med et nøgle Alpakka Ull garnet i hænderne.

Som sagt, er garnet et blandingsgarn og indeholder 65 % alpaca og 35 % uld, hvilket giver det en blød og holdbar kvalitet, som passer godt til både store og små.

Brug det til bløde bluser, trøjer og til tilbehør som halsedisser, huer og varme vanter. Garnet har alle de gode egenskaber fra både uld og alpaka.

Se alle farverne i vores sortiment

Her kan du finde modeller, der passer til Alpakka Ull

Hvorfor vælge garn fra Sandnes Garn?

Jo, det skal du fordi Sandnes Garn tager deres del af ansvaret, når det gælder etik og bæredygtighed!

Sandnes har en politik om, at tilblivelsen af garnet, ikke skal ske på bekostning af miljøet.

De vælger også deres produkter ud fra, at de mennesker og dyr, der har deltaget og bidraget til fremstilling af det lækre garn, faktisk også har det godt.

Lidt nørderier om materialer…

Lidt over halvdelen af ulden til dette garn er uld fra alpaca’er, der bor i de høje Andesbjerge i Bolivia og Peru i Sydamerika. Alpacaen er mellem 80-100 cm høj og lever af græs og foretrækker at bo højt deroppe i 3000-3500 meters højde. Alpacaerne, er noget af det mest nuttede at se på, men kan have et heftigt temperament. De lever frit og bringes ind en gang om året ind til gårdene for at blive klippet, hvilket betyder, at alpacaulden set fra et etisk synspunkt anses for at være blandt de sikreste uldprodukter. Alpaca indeholder ikke lanolin.

Den anden halvdel af Alpakka Ull er uld fra får. Sandnes importerer ulden fra Australien, som er selverklæret mulesing-fri, men Sandnes Garn vil gerne være med til, at indføre krav om tredjepartscertificering for uld uden mulesing. Noget af ulden kommer også Peru og Bolivia, hvor mulesing ikke forekommer.

Jamen hvad er mulesing da for noget???

VegaGarn har undersøgt sagen og hos Naturguide.dk fandt vi svaret!

De skriver således:

Nogle merino-får har folder i huden, især omkring hale- og bagbensområdet (bagside og toppen af bagbenene under halen), som kan blive fugtige af urin og beskidte af afføring. Det kan tiltrække fluer, der lægger æg på stederne. Fluernes larver (maddiker) kan ligefrem begynde at æde af fåret og danne åbne sår. Fænomenet betegnes “flystrike” og kendes bl.a. nogle steder i Australien og Afrika.

For at undgå skader fra maddiker praktiseres det hos nogle farmere at hudfolderne simpelthen skæres væk på lammene. Når såret heler skabes et område med bart, strakt arvæv. Lam og senere får, der har været udsat for “mulesing” er mindre udsatte for “flystrikes”

Mulesing er i dag forbudt mange steder bl.a. i New Zealand, da indgrebet er smertefuldt for dyrene, da det nogle steder ligefrem praktiseres uden bedøvelse. I Australien, hvor indgrebet har været udbredt, producerer mange farmere i dag uden mulesing. Som forbruger kan man kigge efter angivelse af “mulesing free” produktion.

Bekæmp møllene før de kommer !

Der er intet mere ærgerligt end at bruge tid på at vælge det rigtige garn, for blot at få det ødelagt af møl. Det samme gælder naturligvis for igangværende strikke- og hækleprojekter. Der er dog flere ting, du kan gøre for at holde møllene væk og har du meget garn derhjemme, er det værd at skrive sig disse råd bag øret.

For at undgå mølangreb, kan du opbevare dit garn og strik i plastikposer eller tætvævede bomuldsposer. En spand eller plastikbeholder med tætsluttende låg er også velegnet.

Møl bryder sig heller ikke om duften af cedertræ og lavendel, så måske et par cedertræskugler og et par poser med tørret lavendel, kan afskrække de sultne dyr?

Møl er et af de mest almindelige skadedyr i Danmark. De kommer som oftest ind i vores huse om foråret og det er deres larver, der gnaver hul på dit tøj i klædeskabet. Du opdager typisk et mølangreb ved, at det ser ud som om, dit tøj er vasket sammen med søm, skruer eller noget andet skarpt, der har lavet bittesmå huller i tøjet.

Vask dit garn rigtigt og undgå fejltagelser!

Vasker du i maskine anbefaler Sandnes Garn, at alle modeller i uld vaskes separat på uldprogram for den mest skånsomme behandling.

Centrifuger godt og tør modellen fladt, gerne på et håndklæde.

Brug aldrig vaskepose, når du vasker håndstrikkede modeller i uld. Dette skaber friktion som kan føre til at modellen filter/stamper.