Garn

Garn bruges til at strikke, hækle, væve eller brodere med. Der er mange forskellige typer af garn. Der er garn, der kommer fra dyr, garn der kommer fra planteriget og garn, der er fremstillet syntetisk.

Noget garn er blødt og kradser absolut ikke. Andet garn, kan godt være noget stikkende og kradsende, men jo mere det bruges, jo bedre bliver det

Garn har forskellige tykkelser, og tykkelsen samt typen af garn er afgørende for, hvordan det færdige strikkede eller hæklede projekt fremstår. Et almindeligt råd er at benytte garn med ca. samme tykkelse, som de strikkepinde eller hæklenåle, man bruger, men det er ikke afgørende for om det kan lade sig gøre. Det kan dog være vanskeligt at strikke af meget tykt garn på tynde pinde og omvendt. Ved at strikke af meget tykt garn på tynde pinde opnås et meget tæt og fast tekstil, mens man af tyndt garn på tykke pinde får et let og meget luftigt materiale.

Garn fra fåret. Her er der igen flere opdelinger, alt efter hvilken fårerace ulden kommer fra og hvorfra på fåret ulden har været. Garnet kan også spindes af uld, der kommer fra lam eller får, der bliver klippet for første gang. Sådan noget uld er meget blødt.

Garn fra Alpaka’en. Alpakaen levet højt oppe i Andesbjergene i Sydamerika. Deres uld varmer 4 gange så meget som almindelig uld. Garnet fra alpaca’en indeholder ikke lanolin, hvilket får er garnet ikke er helt så vandtæt som uld fra får. Til gengæld er der mange uldallergikere, der tåler garn fra alpaca, da det er lanolinet, de ikke tåler.

Garn lavet af bambus er meget miljøvenligt, da bambus ikke skal have gødning og kunstig vanding. Garnet der er lavet af bambus, er dejligt blødt og har til tider en smule blankt udseende.

Garn fremstillet af bomuld, er robust garn, der tåler at blive vasket ved høje temperaturer. Bomuld er derfor godt til at fremstille karklude og håndklæder, hvor der er store krav til hygiejne. Bomuld og også godt til at fremstille sommertøj, da der ikke er så meget varme at hente i bomulden.