Garn

Garn

Garn er fundamentet for ethvert strikkeprojekt og kommer i mange forskellige materialer, tykkelser og strukturer, hvilket gør det muligt at tilpasse garnet til netop det projekt, du arbejder på. Valget af garn påvirker ikke kun udseendet og følelsen af det færdige produkt, men også arbejdsprocessen, herunder hvor let det er at strikke, og hvordan det færdige stykke vil opføre sig, når det bruges og vaskes.

Garn er fundamentet for ethvert strikkeprojekt og kommer i mange forskellige materialer, tykkelser og strukturer, hvilket gør det muligt at tilpasse garnet til netop det projekt, du arbejder på. Valget af garn påvirker ikke kun udseendet og følelsen af det færdige produkt, men også arbejdsprocessen, herunder hvor let det er at strikke, og hvordan det færdige stykke vil opføre sig, når det bruges og vaskes.

Typer af håndstrikkegarn:

 

  1. Uld: En af de mest populære garnfibre. Uld er varmt, elastisk og åndbart, hvilket gør det perfekt til vinterprojekter som trøjer, huer og tæpper. Uld kan også filtes (valkefiltning) og skaber tætte, slidstærke projekter.
    • Typer af uld: Merino, alpaka, mohair, og fåreuld er nogle af de mest almindelige varianter.

 

  1. Bomuld: Et naturligt plantebaseret garn, der er blødt, holdbart og ideelt til sommerprojekter. Bomuld har mindre elasticitet end uld, hvilket gør det mere velegnet til ting som klude, håndklæder og lette sommertoppe.
    • Bomuldsgarn findes ofte som merceriseret, hvilket giver det en glansfuld og stærkere struktur.
  1. Blandingsgarn: Disse kombinerer flere forskellige fibre, f.eks. uld og akryl eller bomuld og polyester. Blandingsgarn kan tilbyde det bedste fra begge verdener – varme fra uld og holdbarhed fra akryl, eller blødhed fra bomuld og stræk fra elastan.
  2. Silke: Et luksuriøst, glansfuldt garn, der giver et smukt fald og en blød tekstur. Silke er perfekt til fine projekter som sjaler og sommertoppe, hvor elegance er i højsædet.
    • Silkegarn kan kombineres med andre fibre som merinould for at give en blød, men stærk tråd.
  1. Hør: Et andet plantebaseret garn, der er kendt for sin holdbarhed og lette struktur. Hør er perfekt til sommerprojekter, og det bliver blødere med tiden og brug.
    • Hør har en lidt fastere struktur, hvilket gør det velegnet til bluser, toppe eller dekorative ting som servietter og duge.

Tykkelser af garn:

I Skandinavien bedømmer vi garn efter, hvilken pindestørrelse det passer til, men i næsten resten af verden, kategoriseres garnet på en helt anden måde:

  • Lace: Meget tyndt garn, ofte brugt til detaljerede sjaler og lette beklædningsgenstande.
  • Fingering/Sock: Finere garn, der ofte bruges til sokker, sjaler eller lette trøjer.
  • DK (Double Knitting): Et mellemlangt garn, der er alsidigt og kan bruges til mange typer projekter som trøjer, tæpper og børnetøj.
  • Aran/Worsted: En tykkere garnkategori, perfekt til varme trøjer, tæpper og tilbehør som huer og halstørklæder.
  • Chunky/Super Chunky: Meget tykt garn, som strikker hurtigt op og er ideelt til tæpper, vinteraccessories og indretningsprojekter.

Fordele ved forskellige garn:

  • Uld: Varmt, åndbart og elastisk.
  • Bomuld: Blødt, slidstærkt og ideelt til sommertøj.
  • Silke: Glansfuldt, elegant og luksuriøst.
  • Hør: Holdbart, åndbart og ideelt til varme klimaer.

Overvejelser ved valg af garn:

  1. Strikkefasthed: Vær opmærksom på garnets tykkelse og strikkefasthed, så du kan følge opskriften korrekt og få den ønskede størrelse.
  2. Vaskeanvisninger: Nogle garner skal håndvaskes (f.eks. uld og silke), mens andre kan maskinvaskes (f.eks. akryl og blandingsgarn).
  3. Blødhed vs. holdbarhed: Garn som uld og silke er meget bløde, men kræver også mere pleje.

Strikkeoplevelsen kan variere meget afhængigt af det garn, du vælger, så det er altid en god idé at overveje både projektets formål og dine egne præferencer for garnmateriale, før du begynder.

Garn bruges til at strikke, hækle, væve eller brodere med. Der er mange forskellige typer. Der er noget der kommer fra dyr, noget kommer fra planteriget og noget, der er fremstillet syntetisk.

Noget garn er blødt og kradser absolut ikke. Andet kan godt være mere stikkende og kradsende, men jo mere det bruges, jo bedre bliver det.

Garn har forskellige tykkelser, og tykkelsen samt typen af garn er afgørende for, hvordan det færdige strikkede eller hæklede projekt fremstår. Et almindeligt råd er at benytte garn med ca. samme tykkelse, som de strikkepinde eller hæklenåle, man bruger, men det er ikke afgørende for om det kan lade sig gøre. Det kan dog være vanskeligt at strikke med meget tykke tråde på tynde pinde og omvendt. Ved at strikke af meget tykke tråde på tynde pinde opnås et meget tæt og fast tekstil, mens man af tyndt garn på tykke pinde får et let og meget luftigt materiale.

Uld fra fåret. Her er der igen flere opdelinger, alt efter hvilken fårerace ulden kommer fra og hvorfra på fåret ulden har været. Garnet kan også spindes af uld, der kommer fra lam eller får, der bliver klippet for første gang. Sådan noget uld er meget blødt.

Garn fra Alpaka’en. Alpakaen levet højt oppe i Andesbjergene i Sydamerika. Deres uld varmer 4 gange så meget som almindelig uld. Ulden fra alpaca’en indeholder ikke lanolin, hvilket får er garnet ikke er helt så vandtæt som uld fra får. Til gengæld er der mange uldallergikere, der tåler garn fra alpaca, da det er lanolinet, de ikke tåler.

Garn lavet af bambus er meget miljøvenligt, da bambus ikke skal have gødning og kunstig vanding. Garnet der er lavet af bambus, er dejligt blødt og har til tider en smule blankt udseende.

Garn fremstillet af bomuld, er robust garn, der tåler at blive vasket ved høje temperaturer. Bomuld er derfor godt til at fremstille karklude og håndklæder, hvor der er store krav til hygiejne. Bomuld og også godt til at fremstille sommertøj, da der ikke er så meget varme at hente i bomulden.